Dwangmatig en overmatig kopen en verkopen van aandelen

Een online belegger die naar zijn computerschermen kijkt en daar de realtime koersinformatie voorbij ziet flitsen samen met een tiental grafieken en overzichten van de indicatoren, krijgt heel veel informatie aangeboden, misschien zelfs wel teveel informatie. Zoals de neonreclames in Las Vegas overweldigen en uitnodigen om te gokken, lijken de streamers, tickers, grafieken en tabellen van de online belegger of daytrader uit te nodigen tot overmatig handelen.

Het vereist discipline om met deze overvloedige hoeveelheid informatie om te kunnen gaan. Een daytrader wil namelijk in het diepste van zijn hart succesvol zijn en tot actie overgaan. En gaat daardoor vaker de fout in. Uw software leverancier en stock broker stellen de software en informatie aan u ter beschikking om u beter te informeren, maar ook zeker niet in de laatste plaats om u aan te zetten tot handelen, want wie handelt genereert omzet en winst voor ze.

Kijk eens een hele dag naar realtime grafieken op een schaal van 5 minuten, een kwartier en de daggrafiek. Volg de trend en probeer deze te voorspellen. Koop virtueel dus niet echt. Op het einde van de dag kijkt u de grafieken na. Zet nu een 1 minuut grafiek van het desbetreffemde aandeel op het scherm. U zult zien dat deze vol zit met 'valse' koopsignalen en een enorme hoeveelheid ruis. Als u ziet en begrijpt wat er gebeurt leert u misschien om bij uw aankooporders alleen te reageren op stabiele aankoopsignalen. U handelt dan minder vaak, bespaart kosten in commissie en slippage en wordt er een betere online belegger van.