Handelen nadat de beurs gesloten is

Sommige daytraders lijken pas te ontwaken als de beurs gesloten is. Overdag tijdens de reguliere beursuren in New York komen zij nauwelijks in actie. Maar zodra het vier uur 's middags is en de beurzen sluiten (doorgaans rond 10 uur in de avond in onze tijdzone) dan ontwaken de 'After Hours Traders' en nemen plaats achter hun terminal.

Handelen 'na de beurs' of zoals reeds gezegd  'After Hours Trading' vereist stalen zenuwen, maar kan ook lucratief zijn. Tegelijkertijd zijn ook de risico's enorm. We gaan proberen om een en ander zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

Een After Hours Daytrader concertreert zich doorgaans maar op een of twee aandelenfondsen. Meestal gaat het hier om aandelen waarvan de onderliggende bedrijven na de beurs hun kwartaal- of jaarcijfers bekend maken. Zo'n bekendmaking van resultaten en de vooruitblik die erbij gegeven wordt, leidt meestal tot heftige koersbewegingen. Die beweging is na-beurs nog veel heftiger omdat de markt minder liquide is; de meeste banken en traders stoppen met handelen bij het sluiten van de beurs.

Daar waar minder vraag en aanbod is, worden koersuitslagen heftiger. Een aangezien daytraders over dezelfde nieuwsbronnen kunnen beschikken dan de traders en market makers op de banken, zijn zij in staat om snel in- en uit te stappen. Een voorbeeld.

Intel publiceert na-beurs de kwartaalcijfers. De daytrader leest dat de markt een winst van 15 cent per aandeel verwacht. Na beurs selecteert de daytrader INTC (Intel) in zijn softwarepakket en zet tevens een venster open met het laatste nieuws van de Dow Jones Newswire, een realtime nieuwsdienst. De koers flucuteert binnen een bandbreedte van 20 cent.

De trader wacht af en geeft een order in voor 1000 stukken, 5 cent boven de bandbreedte. Hij drukt nog niet op de knop en houdt zijn nieuwsscherm in de gaten. Vooraf heeft deze daytrader bepaald op welke koers wordt uitgestapt.

De newswire flitst op: 'Intel beats expectations/ earnings 18 cents/share). De trader drukt op buy en koopt binnen 2 seconden zijn duizend stukken net boven de bandbreedte. Op het scherm ziet de daytrader de koers vervolgens exploderen. Niet alleen deze daytrader houdt Intel in de gaten, maar ook veel anderen en die willen allemaal hun slaatje slaan uit de betere resultaten. 

De daytrader geeft direct een order in voor de verkoop van 500 stukken tegen een winst van 50 cent. 40 Seconden later is de helft van de aandelen weg. Winst 250 dollar en de koers stijgt nog steeds. De daytrader geeft nu een tweede order in op zijn/haar tweede koersdoel van 75 cent winst. Dit kan ook een trailing order zijn, maar dat is -zeker als de markt minder liquide is- gevaarlijk. In dit theoretische geval zit het mee. Na drie minuten zijn de laatste 500 aandelen weg tegen een winst van 375 dollar. Totale winst derhalve 625 dollar. De after hours trader zet zijn terminal af en gaat naar bed.

Deze trader had ook kunnen wachten, maar dat is niet zo verstandig. Want na de eerste cijfers komen ook de prognoses, de toelichting en de vooruitzichten van de CFO van Intel. Dat kan een kwartier duren, maar ook een paar uur. En als er ergens in de vooruitzichten ook maar een greintje twijfel zit, of een gematigde prognose, dan schiet de koers even hard naar beneden als dat hij eerder gestegen is. Onze after hours daytrader heeft daar geen last van. Positie open – winst nemen – Positie sluiten – Beter slapen…