Uitval van de dataverbinding bij het daytraden

Vroeg of laat wordt iedere daytrader geconfronteerd met een uitval van de dataverbinding naar de broker en het beurshandelsysteem. Zo'n uitval kan diverse oorzaken hebben, u kunt thuis een storing krijgen, of uw ISP (internet service provider) krijgt te maken met uitval van een of meerdere systemen. Er kan ook een storing optreden aan de andere kant van de oceaan in de Verenigde Staten.

De eerste keer dat uw lijnen naar de beurs 'dood' lijken te zijn en u van het enen op het andere moment niet meer kunt zien wat er gebeurt met uw geld en de beurs, slaat uw hart waarschijnlijk een paar slagen over. Wat kunt u hier als online belegger aan doen?

Niet zo heel veel. Internet is complex en van tijd tot tijd zult u geconfronteerd worden met uitval van verbindingen. U kunt uzelf wel op een andere manier wapenen. 

De beste manier is door direct nadat u een positie heeft ingenomen de order om de positie te sluiten in het systeem te zetten. In dat geval wordt uw order ook uigevoerd als er geen verbinding naar de beurs is, de order staat immers in het systeem. Hiermee wordt veel ellende voorkomen. 

Een tweede minder gebruikte manier is het nemen van een abonnement bij een tweede internet provider. Sommige routers kunnen voor u 'load balancing' verzorgen, dat wil zeggen dat ze de werkdruk verdelen over twee ISP providers. Bij uitval van een van de twee, schakelt uw netwerk automatisch over naar de andere verbinding naar internet en merkt u bijna niets van uitval. Let wel. Dit werkt alleen als de storing die voor de uitval zorgt aan onze kant van de oceaan optreedt. 

Boven als blijft het het beste om als u niet kunt zien wat er gebeurt uw posities zonder stop loss order te sluiten. Desnoods via de trade desk van uw broker. Bij uitval belt u op en sluit de positie telefonisch. Dat kost misschien extra geld, maar kapitaalsberscherming is altijd het allerbelangrijkste waar een daytrader mee te maken heeft!