Daytrading Software

Doordat er steeds snellere computers en betere softwarepakketten ter beschikking komen, staat de daytrader een arsenaal hulpmiddelen ter beschikking waarover een paar jaar geleden alleen de market makers op de banken over konden beschikken. Amerikaanse brokers leveren u zeer geavanceerde softwarepakketten die u kunt gebruiken om te traden. Doorgaans worden de kosten van deze software als u per maand meer dan 25 transacties sluit niet doorbelast.

Onderstaand een aantal afbeeldingen met steeds een korte korte uitleg van een aantal modules uit een geavanceerd daytrading software pakket.

Nieuwsmodule
 
Wie op de hoogte wil blijven van het allerlaatste nieuws, kan binnen zijn/haar pakket een abonnement afsluiten op de dow jones news wire of fly on the wall. Deze nieuwsdiensten spuwen in hoog tempo berichten uit over alle fondsen met een notering. Dat kan reuze handig zijn, alhoewel bij grote fondsen zijn 20 berichten per minuut geen uitzondering, en dan kun je niet bijhouden met lezen.

Time & Sales

In een Tim & Sales module ziet de trader iedere transactie in een bepaald fonds voorbij komen. Time en Sales wordt ook gebruikt door traders om terug te kijken wat de hoogste of laagste koers van een bepaald fonds op een bepaald moment was.

Sector minder

In een sectorminder kunt u precies zien welke sectoren sterk zijn en welke sectoren zwak. Op sommige dagen, zoals de dag van bijgaand voorbeeld, heeft de beurs het moeilijk en staan bijna alle sectoren in het rood. Een mooie dag om ‘short’ te gaan.

De S&P en Nasdaq futures


De S&P Futures (blauw) en de Nasdaq futures (rood) op nevenstaande grafiek zijn de belangrijkste graadmeters voor de Wallstreet en de Nasdaq. Een daling van de futures resulteert bijna automatisch in een daling van de beurs. Vandaar dat menig daytrader de grafiek met de futures permanent volgt en zwaar laat meetellen bij het openen of sluiten van posities.
Grafieken


Grafieken, al dan niet aangevuld met een aantal statistische indicatoren zijn het belangrijkste gereedschap voor de daytrader. Grafieken met een interval van 2, 5, 15 en 60 minuten worden het meest intensief gevolgd, evenals de daggrafieken. De grafieken worden automatisch geactualiseerd. De meeste traders gebruiken ‘candlestick’ grafieken zoals in bijgaand voorbeeld van een 2 minuten grafiek van Amgen. De rode lijn is de koers van de nasdaq futures, de blauwe lijn is het voortschrijdend gemiddelde over 20 periodes van 2 minuten, de bruine lijn is het voortschrijdend gemiddelde van het voortschrijdend gemiddelde over 200 periodes.
Level II met T&S

Het level II scherm is het zenuwcentrum van de het softwarepakket van de daytrader. U kunt er precies zien hoeveel aandelen er door wie tegen welke prijs worden aangeboden of gevraagd. Op bijgaand voorbeeld ziet u dat er 57.15$ geboden wordt voor 100 stukken en dat er 500 stukken worden aangeboden voor 57.18$. Aan de rechterzijde ziet u een T&S scherm. Groene regels zijn transacties met een stijgende koers, is de koers rood, dan was de laatste transactie een dalende.

Orders

Aan- en verkooporders kunnen in een Level II scherm worden ingegeven, maar ook in een apart orderscherm zoals in nevenstaand voorbeeld. Iedere ‘weg’ naar de beurs heeft een eigen aan- of verkoopknop. In het voorbeeld ziet u dat om 9.48.57 uur 400 aandelen Amazon zijn gekocht die minder dan een minuut later tegen een prijs die 10 cent hoger lag zijn verkocht. Een winst van ruim ƒ 100,- in krap 50 seconden.