Shorten

Misschien heeft u wel eens iemand over 'shorten' horen praten. Wat houdt dat 'shorten' nu precies in?

Shorten is het verkopen van aandelen die u nog niet heeft. U doet dit als u denkt dat het aandeel gaat dalen

Op Amerikaanse beurzen kunt u Short-verkopen ofwel aandelen verkopen die u nog niet in uw bezit heeft. Dit vereist enige uitleg. Stel u denkt dat de koers van een aandeel op korte termijn zal gaan dalen. U geeft vervolgens een 'short-order' in voor 1000 aandelen tegen een prijs van 50 dollar. Een paar seconden later ziet u dat iemand de 1000 aandelen van u gekocht heeft.

Even later blijkt dat uw inschatting juist was. De koers van het aandeel zakt beneden een kritiek punt en de koers keldert binnen twee minuten naar 49,45 dollar. U geeft een nu een aankooporder in voor 49,40 dollar en zie daar; 10 seconden later worden de aandelen aan u verkocht. U strijkt duizendmaal zestig cent verschil op, een aanzienlijk bedrag.

Zijn er risico's aan het shorten van aandelen?

Jazeker, de risico's bij het shorten van aandelen zijn enorm. Een aandeel dat u heeft geshort kan ook stijgen in waarde. Sterker nog, uw risico is theoretisch bijna onbegrenst. Stel u short 10.000 aandelen van een Bio-pharmafonds op een koers van 2 dollar. U ziet na de verkoop de koers dalen tot 1,80 dollar en maakt uzelf op om de aandelen te gaan kopen. Nog éven wachten en dan…. ziet u tot uw verbijstering de koer stijgen naar 2,60 dollar. U zit verlamd achter uw terminal, de koers stijgt door, een minuut later is de koers 5,80 dollar en bedraagt uw verlies 40.000 dollar, terwijl u 'slechts' voor 18.000 dollar aandelen heeft geshort. U kijkt naar het nieuws en ziet de CEO van uw 'kwakkelende' fonds verheugd bekend maken dat het bedrijf een doorbraak heeft bereikt bij het onwikkelen van een medicijn tegen kanker. Terug bij uw terminal aangekomen ziet u dat de koers inmiddels boven de 10 dollar is uitgekomen… De telefoon rinkelt: het is uw internetmakelaar….

Wanneer u niet had geshort maar de aandelen had gekocht voor 1,80 dollar was bij 10.000 stukken uw maximale risco 18.000 dollar, het bedrag van uw aankoop. Het voorbeeld dat hiervoor gegeven werd is misschien wat overdreven. Maar het maakt wel duidelijk dat de risico's van shorten veel groter zijn dan bij het kopen van aandelen.

Wanneer u short is het risico dat u loopt theoretisch onbegrenst. Wees dus voorzichtig!

Kan iedereen dan onbeperkt shorten ?

U kunt het antwoord op deze vraag waarschijnlijk zelf al raden. Nee, dat kan niet. Wanneer u short verkoopt 'leent' u de aandelen van iemand anders. Wanneer u de aandelen koopt, hoeft u ze niet meer te lenen en wordt de lening ongedaan gemaakt. Vanaf dan kan iemand anders de aandelen 'lenen' van de broker en ze weer shorten.

Aandelen die niet geleend kunnen worden, kunnen dus ook niet short verkocht worden. Ze zijn dan 'moeilijk leenbaar' in het Engels 'hard to borrow'. Als u probeert te shorten en het aandeel is moeilijk te lenen, dan wordt uw order onmiddellijk geannuleerd.

{mosgoogle}