Handelen nadat de beurs gesloten is

Sommige daytraders lijken pas te ontwaken als de beurs gesloten is. Overdag tijdens de reguliere beursuren in New York komen zij nauwelijks in actie. Maar zodra het vier uur 's middags is en de beurzen sluiten (doorgaans rond 10 uur in de avond in onze tijdzone) dan ontwaken de 'After Hours Traders' en nemen plaats achter hun terminal.

Handelen 'na de beurs' of zoals reeds gezegd  'After Hours Trading' vereist stalen zenuwen, maar kan ook lucratief zijn. Tegelijkertijd zijn ook de risico's enorm. We gaan proberen om een en ander zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

Een After Hours Daytrader concertreert zich doorgaans maar op een of twee aandelenfondsen. Meestal gaat het hier om aandelen waarvan de onderliggende bedrijven na de beurs hun kwartaal- of jaarcijfers bekend maken. Zo'n bekendmaking van resultaten en de vooruitblik die erbij gegeven wordt, leidt meestal tot heftige koersbewegingen. Die beweging is na-beurs nog veel heftiger omdat de markt minder liquide is; de meeste banken en traders stoppen met handelen bij het sluiten van de beurs.

Daar waar minder vraag en aanbod is, worden koersuitslagen heftiger. Een aangezien daytraders over dezelfde nieuwsbronnen kunnen beschikken dan de traders en market makers op de banken, zijn zij in staat om snel in- en uit te stappen. Een voorbeeld.

Intel publiceert na-beurs de kwartaalcijfers. De daytrader leest dat de markt een winst van 15 cent per aandeel verwacht. Na beurs selecteert de daytrader INTC (Intel) in zijn softwarepakket en zet tevens een venster open met het laatste nieuws van de Dow Jones Newswire, een realtime nieuwsdienst. De koers flucuteert binnen een bandbreedte van 20 cent.

De trader wacht af en geeft een order in voor 1000 stukken, 5 cent boven de bandbreedte. Hij drukt nog niet op de knop en houdt zijn nieuwsscherm in de gaten. Vooraf heeft deze daytrader bepaald op welke koers wordt uitgestapt.

De newswire flitst op: 'Intel beats expectations/ earnings 18 cents/share). De trader drukt op buy en koopt binnen 2 seconden zijn duizend stukken net boven de bandbreedte. Op het scherm ziet de daytrader de koers vervolgens exploderen. Niet alleen deze daytrader houdt Intel in de gaten, maar ook veel anderen en die willen allemaal hun slaatje slaan uit de betere resultaten. 

De daytrader geeft direct een order in voor de verkoop van 500 stukken tegen een winst van 50 cent. 40 Seconden later is de helft van de aandelen weg. Winst 250 dollar en de koers stijgt nog steeds. De daytrader geeft nu een tweede order in op zijn/haar tweede koersdoel van 75 cent winst. Dit kan ook een trailing order zijn, maar dat is -zeker als de markt minder liquide is- gevaarlijk. In dit theoretische geval zit het mee. Na drie minuten zijn de laatste 500 aandelen weg tegen een winst van 375 dollar. Totale winst derhalve 625 dollar. De after hours trader zet zijn terminal af en gaat naar bed.

Deze trader had ook kunnen wachten, maar dat is niet zo verstandig. Want na de eerste cijfers komen ook de prognoses, de toelichting en de vooruitzichten van de CFO van Intel. Dat kan een kwartier duren, maar ook een paar uur. En als er ergens in de vooruitzichten ook maar een greintje twijfel zit, of een gematigde prognose, dan schiet de koers even hard naar beneden als dat hij eerder gestegen is. Onze after hours daytrader heeft daar geen last van. Positie open – winst nemen – Positie sluiten – Beter slapen…

 

Eurodollars

Soms komt u het begrip eurodollars tegen. Wat zijn Eurodollars? Nou dat is niet zo moeilijk. Eurodollars zijn dollars die buiten de Verenigde Staten zijn opgeslagen en worden aangehouden, vaak in Europa, vandaar de term Eurodollars. Zij vallen daarmee buiten de juristrictie van de Amerikaanse Centrale Bank en of Amerikaanse Overheid.

Eurodollars hebben helemaal niets te maken met de Euro. Het zijn gewoon Amerikaanse Dollars buiten de Verenigde Staten. U kunt er niet in handelen, anders dan in gewone dollars.

Veel daytraders of online beleggers handelen wel in Dollar-Euro contracten, maar dat is heel iets anders. 

Daytraden en emoties

Er zijn daytraders die stelselmatig geld verliezen aan de markt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Een belangrijke oorzaak is vaak dat zij zich laten leiden door hun emoties.

Emoties leiden tot impulsief aan- en verkoopgedrag van aandelen. U handelt zonder na te denken en vooraf een duidelijke strategie te kiezen. Het gevolg van handelen zonder strategie is bijna altijd dat u wordt afgedroogd door de markt. 

Goed nieuws of slecht nieuws resulteert vaak in heftige koersbewegingen omdat particuliere beleggers massaal instappen of uitstappen in een aandeel. Professionele beleggers en marketmakers weten dat en maken er handig gebruik van. Zij verdienen dan wel geld.

Maak een plan, bepaal een strategie en houd uzelf eraan. U wordt er een betere daytrader van. 

Neem je verlies snel

Het verschil tussen een succesvolle daytrader en iemand die zijn kapitaal verspeelt aan de markt wordt door een groot deeel bepaald door het tempo waarin verlies wordt genomen.

Een succesvolle daytrader weet voordat hij een transactie aangaat op welk niveau hij zijn verlies neemt en uitstapt. Is dat projsniveau eenmaal bereikt, dan wordt zonder mankeren de positie gesloten en het verlies genomen.

Wie ziet dat een positie verliesgevend wordt en deze positie niet onmiddellijk sluit, is bijna altijd de sigaar  en verliest heel veel meer geld dan oorspronkelijk gepland (en genoteerd). Beter regelmatig een klein verlies nemen dan de winst van een hele week te zien verdampen doordat je niet op de knop drukt op het moment dat je jezelf van tevoren had voorgenomen!

Uitval van de dataverbinding bij het daytraden

Vroeg of laat wordt iedere daytrader geconfronteerd met een uitval van de dataverbinding naar de broker en het beurshandelsysteem. Zo'n uitval kan diverse oorzaken hebben, u kunt thuis een storing krijgen, of uw ISP (internet service provider) krijgt te maken met uitval van een of meerdere systemen. Er kan ook een storing optreden aan de andere kant van de oceaan in de Verenigde Staten.

De eerste keer dat uw lijnen naar de beurs 'dood' lijken te zijn en u van het enen op het andere moment niet meer kunt zien wat er gebeurt met uw geld en de beurs, slaat uw hart waarschijnlijk een paar slagen over. Wat kunt u hier als online belegger aan doen?

Niet zo heel veel. Internet is complex en van tijd tot tijd zult u geconfronteerd worden met uitval van verbindingen. U kunt uzelf wel op een andere manier wapenen. 

De beste manier is door direct nadat u een positie heeft ingenomen de order om de positie te sluiten in het systeem te zetten. In dat geval wordt uw order ook uigevoerd als er geen verbinding naar de beurs is, de order staat immers in het systeem. Hiermee wordt veel ellende voorkomen. 

Een tweede minder gebruikte manier is het nemen van een abonnement bij een tweede internet provider. Sommige routers kunnen voor u 'load balancing' verzorgen, dat wil zeggen dat ze de werkdruk verdelen over twee ISP providers. Bij uitval van een van de twee, schakelt uw netwerk automatisch over naar de andere verbinding naar internet en merkt u bijna niets van uitval. Let wel. Dit werkt alleen als de storing die voor de uitval zorgt aan onze kant van de oceaan optreedt. 

Boven als blijft het het beste om als u niet kunt zien wat er gebeurt uw posities zonder stop loss order te sluiten. Desnoods via de trade desk van uw broker. Bij uitval belt u op en sluit de positie telefonisch. Dat kost misschien extra geld, maar kapitaalsberscherming is altijd het allerbelangrijkste waar een daytrader mee te maken heeft!

 

 

De vijf minuten regel voor daytraders

Veel daytraders hanteren een vijf minuten regel. Deze regel is simpel en werkt als volgt. Na het sluiten van ee ntransactie ziet een daytrader graag dat binnen 10 minuten de gewenste koersveranderingen optreden bij het gekochte of geshorte aandeel. Wanneer dit niet zo is, of niet in voldoende mate gebeurt binnen vijf minuten, begint de daytrader direct met het afbouwen van het risico.

Wanneer de transactiekosten gedenkt zijn, wordt de stop loss vershoven tot een break even niveau, wanneer daarna de gewenste koersverandering nog niet optreedt wordt de positie gesloten.

Dat kost weliswaar geld (voornamelijk transactiekosten die te maken hebben met het online beleggen), maar de belangrijkste drijfveer in dit geval is de instandhouding en/of beschemring van kapitaal.

Dwangmatig en overmatig kopen en verkopen van aandelen

Een online belegger die naar zijn computerschermen kijkt en daar de realtime koersinformatie voorbij ziet flitsen samen met een tiental grafieken en overzichten van de indicatoren, krijgt heel veel informatie aangeboden, misschien zelfs wel teveel informatie. Zoals de neonreclames in Las Vegas overweldigen en uitnodigen om te gokken, lijken de streamers, tickers, grafieken en tabellen van de online belegger of daytrader uit te nodigen tot overmatig handelen.

Het vereist discipline om met deze overvloedige hoeveelheid informatie om te kunnen gaan. Een daytrader wil namelijk in het diepste van zijn hart succesvol zijn en tot actie overgaan. En gaat daardoor vaker de fout in. Uw software leverancier en stock broker stellen de software en informatie aan u ter beschikking om u beter te informeren, maar ook zeker niet in de laatste plaats om u aan te zetten tot handelen, want wie handelt genereert omzet en winst voor ze.

Kijk eens een hele dag naar realtime grafieken op een schaal van 5 minuten, een kwartier en de daggrafiek. Volg de trend en probeer deze te voorspellen. Koop virtueel dus niet echt. Op het einde van de dag kijkt u de grafieken na. Zet nu een 1 minuut grafiek van het desbetreffemde aandeel op het scherm. U zult zien dat deze vol zit met 'valse' koopsignalen en een enorme hoeveelheid ruis. Als u ziet en begrijpt wat er gebeurt leert u misschien om bij uw aankooporders alleen te reageren op stabiele aankoopsignalen. U handelt dan minder vaak, bespaart kosten in commissie en slippage en wordt er een betere online belegger van.

 

Een overnight risk positie in aandelen

In tegenstelling tot iemand die online belegger op de langere termijn opereert, neemt een daytrader liefst zo min mogelijk risico. Een positie in aandelen die geld oplevert wordt meestal voor het einde van de beurs afgebouwd. Om 4 uur New York tijd zijn alle posities afgebouwd en staat de daytrader volledig op cash.

Dit wordt gedaan om het 'overnight risk' oftewel overnachtingsrisico te elimineren. De oepeningskoers van een aandeel de volgende beursday kan enorm fluctueren ten opzichte van de slotkoers de day ervoor. De oorzaken zijn divers, maar meestal nieuws gerelateerd. Onder het motto met wat je niet hebt loop je ook geen risico' sluiten dyatraders dus stelselmatig overnachtingsrisico's uit.

Slippage

Wie online gaat beleggen krijgt te maken met 'slippage'. We gaan aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat de kosten van slippage zijn.

U heeft een positie van 1000 aandelen Intel (INTC) op een fictieve prijs van 15 dollar per stuk. U ziet de koers van het aandeel onderuit gaan na slecht nieuws en u wilt van uw aandelen af. U heeft een market order in op het moment dat de koers 14,90 dollar bedraagt. Tot uw ontzetting gebeurt er niets. Een hoekman mag namelijk even wachten voordat hij/zij uw market/bestens order vervult, de koers daalt in 10 seconden verder naar 14,71 en uw ziet dat uw order vervuld wordt op 14,69 maar liefst 21 cent per aandeel minder dan u gedacht had. Totale kosten 210 dollar. 

De gelouterde online belegger of daytrader geeft op voorhand een stop loss order in om zo de kosten van 'slippage' tot een minimum te beperken. Aandelen op een hectisch moment met grote fluctuaties verkopen kost namelijk altijd geld.

Waarom daytraden

U zou uzelf natuurlijk kunnen afvragen waarom u – als u uzelf met online beleggen bezighoudt- in godsnaam zou moeten beginnen met daytraden. De rewal-time koersen die u ontvangt zijn duur, de software die u gebruikt om te daytraden is dat ook, al gauw 100 dollar per maand. De spread en 'slippage' die u betaalt zijn aanzienlijk in vergeliking tot andere manieren van online beleggen. En niet in de laatste plaats, hebt u niet alleen een hoop werk als daytrader, maar het vereist ook nog eens een ongelofelijke focus. Er zijn daytraders die hun hond geen 10 minuten kunnen of durven uit te laten tijdens de openingstijden van de beurs op Wallstreet.

Maar toch, een daytrader kan als online belegger meer  verdienen omdat hij zijn geld meerdere malen per dag inzet en voor zich laat werken. Daytraders zien geen posities die ze hebben ingenomen dagenlang onderuit gaan, daytraders slapen beter dat online beleggers die posities innemen van weken of maanden, er is geen 'overnight risk' want daytraders bouwen hun posities voor het sluiten van de beurs bijna altijd af. De gemiddelde daytrader heeft meer controle over zijn/haar portefeuille en loopt minder risico dan zijn collega online belegger.